In Memoriam:

Dirk Bouttery (23 december 1954 – 8 juni 2017)

De laatste berekening

Vreugde delen door verdriet

De som van de vriendschap, trouw en rechtvaardigheid

Maal de bezieling en kunstenaar in jou

Min de breuk van verlies

Resultaat: de cirkel van eeuwigheid

Bernard Opsomer

 

Op donderdagochtend 8 juni 2017 is Dirk Bouttery van ons heengegaan. Dirk was niet alleen penningmeester van de toneelkring, hij was ook één van onze huisregisseurs, speelde een aantal opmerkelijke rollen in verschillende toneelstukken en was sinds 2005 elk jaar verantwoordelijk voor onze activiteiten tijdens Loppem kermis.

Dirk is lid geworden van Het Zingend Vuurgeboomte in 2000. Hij speelde toen mee in “De leraarskamer”, waar hij de rol had van schooldirecteur. In 2001 had hij de rol van vader in “Zwijg Kleine” en in 2002 speelde hij een filosoof in “Le Bourgeois Gentilhomme”.

Na een aantal goed vertolkte rollen was het heel snel duidelijk dat Dirk heel gedreven was en altijd perfectie nastreefde. Hij werd in 2004 bestuurslid van de toneelgroep en een jaar later werd hij verkozen tot penningmeester, een job die hij tot het allerlaatste moment nauw ter harte nam. Dirk speelde in datzelfde jaar ook de rol van verteller in “Het gezin Van Paemel”. Na enkele jaren van regie (“Met het hart op de tong” in 2006, “Epidicus” in 2007, “Schoktherapie” in 2008) had Dirk een glansrol in “Het evangelie volgens Marcus” (2009). Daarna speelde hij nog mee in 2 producties (“Foei, minister” en “De slappe der wet”) en regisseerde hij nog 3 producties (“Twee plus twee is twee”, “Chocomousse” en “Per(r)ongeluk” in 2015).

Dat “het toneel” een tweede leven was van Dirk, dat staat als een paal boven water. Een verrassingsweekend, een eindeseizoensdag, een afterparty na een geslaagde productie, een uitstap met de reus, een opruimdag… Dirk was overal en altijd aanwezig en was bijzonder graag gezien door al onze leden.

 

Dirk,

we zullen je missen, maar we koesteren de herinneringen aan mooie tijden…

 

In Memoriam:

Rita Storme (8 januari 1957 – 15 oktober 2015)

Op donderdagavond 15 oktober 2015 werd Rita Storme, na een ongelijke strijd met de verschrikkelijke kankerdemonen, van ons weggenomen. Rita was bestuurslid van de toneelkring, speelde een belangrijke rol in onze toneelvereniging en was een grote steun voor onze leden. Dit blijkt uit de volgende reacties die enkele van onze leden gaven:

Een meer dan groot verlies, een stille werkkracht maar met zoveel meer in zich als je haar beter leert kennen. Ik zal haar missen…

of

Onthutst, perplex, geen woorden…! Ik zal Rita herinneren als een creatieve, verstandige vrouw met grote, stille inzet voor de groep! Steeds opgewekt en met voldoende relativeringszin! Het ‘toneel’ zal haar missen tussen en achter de coulissen.

Rita is lid geworden van de toneelkring in 1986, 30 jaar geleden… Al die tijd heeft ze zich heel graag ingezet voor de groep, meestal in stilte, op de achtergrond…

Maar ze was er graag bij. Er is bijna niets wat Rita niet gedaan heeft: haar creatieve talenten gebruikte ze om mee te helpen met decors samen te stellen, te schilderen, te timmeren, toneelattributen te zoeken of ze zelf in elkaar te knutselen… Al moest ze voor sommige attributen het halve land rondrijden… Rita deed het.

Repetities, voorstellingen, kermissen, afterparties, uitstapjes met reus Pier Pette, verrassingsweekendjes, toneelcursussen volgen… Ze was er graag bij. Spelers grimeren voor een wagenspel, alles klaarzetten voordat de voorstelling begint, een grapje uithalen met nieuwe spelers in de groep, tekst souffleren tijdens een voorstelling, helpen opkuisen na een voorstelling, zelfs wanneer anderen eerst nog even aan het napraten waren… Steeds was Rita paraat en stelde ze voor om te helpen.

De meesten zullen over Rita zeggen “ze wilde nooit zelf in de spotlights staan, die eer liet ze aan de spelers”… Maar dat is niet helemaal waar. Als alles goed liep en alles goed voorbereid was, dan genoot Rita met volle teugen van de mensen die op scène stonden, en dat deed ze inderdaad steeds van op de achtergrond. En toch stond ze af en toe mee op de voorgrond, had ze een klein rolletje in een toneelstuk of een wagenspel.

Op die momenten was het goed dat Rita dat extra tikkeltje aandacht kreeg… Want ze had het absoluut verdiend, en… ze was er graag bij.

Rita was ook een persoon die alles altijd probeerde te relativeren: spanningen in de groep, tegenslagen, persoonlijke problemen van één van de leden, iedereen kon er wel bij Rita mee terecht. Ze had steeds een luisterend oor en ze gaf je, met een knipoog, dat nodige duwtje in je rug.

Het was pas de laatste jaren, toen we Rita beter leerden kennen, dat ze af en toe wat deelde uit haar privé-leven… Als ze al eens een tegenslag had, waardoor ze wat minder tijd voor haar hobby kon vrijmaken, of waardoor ze moeilijk in Loppem kon geraken, dan was er Jan, haar steun en toeverlaat. Als Rita één en ander aan Jan kon toevertrouwen, brieven posten, administratieve zaken, haar voeren naar Loppem en terug komen ophalen, dan was het goed… Dan kon je weer die glimlach op haar gezicht zien… want… ze was er graag bij.

De toneelkring zal zich Rita herinneren als creatief, altijd een stapje voor, hardwerkend, vol van ideeën en vooral… een grote steun voor ieder van ons.

Rita,

Je was er altijd en overal graag bij. De fijne herinneringen zullen ons altijd bijblijven. We zullen ze nooit vergeten…

We zullen JOU nooit vergeten…

Dirk Bouttery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rita Storme
© 2015 Het Zingend Vuurgeboomte Loppem | Webdesign door Tom Maertens
error: Content is protected !!